Dumas/LaDame/DeSade Discordia

donderdag 8 maart 2018

Zaal

TR Schouwburg Robeco kleine zaal

  • Standaard
    € 17,00
  • TR Pas
    € 14,00
  • Student / Cjp / Ckv
    € 10,00

Weiblicher Akt 8 geeft de dame met de camelia’s de regie terug

In Dumas/Ladame/Desade speelt Discordia het tragische leven van Marguerite Gautier, de dame met de camelia’s uit de gelijknamige roman van Alexandre Dumas fils uit 1848. Hij is de onwettige zoon van de beroemde Alexandre Dumas père, bekend van De drie musketiers. Die onwettigheid blijft hem de rest van zijn leven bezighouden en is de bron van zijn semi-biografische roman. Hier ligt de link tussen Dumas en zijn personage Marguerite.

Na Bron/Brontë, Vanuit Iokaste en Mevrouw Macbeth opnieuw een Weiblicher Akt (nummer 8 al) waarin de vrouwelijke held voor het eind van het verhaal doodgaat. Ditmaal sterft een prostituee in een meeslepend hartstochtelijk liefdesverhaal aan tbc. Of was het syfilis? Een verhaal waarin woorden als ontucht, ziekte en schaamte veelvuldig voorkomen. Verdi noemde haar La Traviata; de gevallene. Zo zijn de verhalen waarmee we opgroeien geconstrueerd. Zij bepalen mede hoe wij over onszelf denken.

Is er een andere, actievere rol mogelijk voor Marguerite, of staat de opgelegde schaamte van dit soort verhalen ons nog altijd in de weg? Discordia probeert Marguerite de macht over haar eigen leven terug te geven en laat zich (verrassend?) helpen door Markies de Sade.

Credits

Van en met Annette Kouwenhoven, Maureen Teeuwen, Miranda Prein en Jan Joris Lamers
Choreografie Patrice Kennedy

Recensies

Discordia maakt van dit alles theater dat intelligent en lichtvoetig tegelijk is, een mooie combinatie van schijnbaar achteloos toneelspelen en intense voorbereiding. Met drie erg goede actrices en als extra een dansante entr'acte van Jan Joris Lamers - even weemoedig als frivool.
★★★★ Volkskrant - Hein Janssen

Download de hele recensie.
Met slechts enkele metershoge kartonnen wanden en wat oude meubels als decor slagen Annet Kouwenhoven, Miranda Prein en Maureen Teeuwen er moeiteloos in om je anderhalf uur lang op het puntje van je stoel te laten zitten.
★★★★ Scenes - Jos Schuring

Download de hele recensie.
Er valt veel te lachen, niet in de laatste plaats dankzij de drie actrices, die met een speels gemak in en uit het stuk en hun personages stappen. En bijna zonder dat we het doorhebben, passeert intussen een scala aan ideeën en zienswijzen de revue. Nooit te uitgekristalliseerd en nooit te gestructureerd, wat ruimte laat aan de toeschouwer.
★★★ Theaterkrant - Elise van Dam

Download de hele recensie.

Fotogalerij

Fotograaf: Bert Nienhuis
Fotograaf: Bert Nienhuis
Fotograaf: Bert Nienhuis
Fotograaf: Bert Nienhuis

Wat vinden andere bezoekers

Op dit moment zijn er nog geen reacties geplaatst. Geef als eerste uw mening over deze voorstelling?

Wat vond u van deze voorstelling

Ook interessant