Dumas/Ladame/Desade Discordia

donderdag 8 maart 2018

Zaal

TR Schouwburg Robeco kleine zaal

  • Standaard
    € 17,00
  • TR Pas
    € 14,00
  • Student / Cjp / Ckv
    € 10,00

Weiblicher Akt 8 geeft de dame met de camelia’s de regie terug

In Dumas/Ladame/Desade speelt Discordia het tragische leven van Marguerite Gautier, de dame met de camelia’s uit de gelijknamige roman van Alexandre Dumas fils uit 1848. Hij is de onwettige zoon van de beroemde Alexandre Dumas père, bekend van De drie musketiers. Die onwettigheid blijft hem de rest van zijn leven bezighouden en is de bron van zijn semi-biografische roman. Hier ligt de link tussen Dumas en zijn personage Marguerite.

Na Bron/Brontë, Vanuit Iokaste en Mevrouw Macbeth opnieuw een Weiblicher Akt (nummer 8 al) waarin de vrouwelijke held voor het eind van het verhaal doodgaat. Ditmaal sterft een prostituee in een meeslepend hartstochtelijk liefdesverhaal aan tbc. Of was het syfilis? Een verhaal waarin woorden als ontucht, ziekte en schaamte veelvuldig voorkomen. Verdi noemde haar La Traviata; de gevallene. Zo zijn de verhalen waarmee we opgroeien geconstrueerd. Zij bepalen mede hoe wij over onszelf denken.

Is er een andere, actievere rol mogelijk voor Marguerite, of staat de opgelegde schaamte van dit soort verhalen ons nog altijd in de weg? Discordia probeert Marguerite de macht over haar eigen leven terug te geven en laat zich (verrassend?) helpen door Markies de Sade.

Credits

Van en met Annette Kouwenhoven, Maureen Teeuwen, Miranda Prein en Jan Joris Lamers
Choreografie Patrice Kennedy

Wat vinden andere bezoekers

Op dit moment zijn er nog geen reacties geplaatst. Geef als eerste uw mening over deze voorstelling?

Wat vond u van deze voorstelling

Ook interessant