De Grote Kunstshow: Atelier Van Lieshout

zondag 11 februari 2018

Theatrale show rondom werk Rotterdamse kunstenaar Joep van Lieshout

Op zondag 11 februari 2018 vindt in Theater Rotterdam eenmalig een bijzondere editie plaats van De Grote Kunstshow, tijdens de Art Rotterdam Week 2018. De editie zal geheel gewijd zijn aan het werk van Atelier Van Lieshout, de internationaal gerenommeerde studio van de Rotterdamse kunstenaar Joep van Lieshout.

In een anderhalf uur durende show worden de sculpturen, meubels, machines en installaties van Atelier Van Lieshout theatraal tot leven gewekt. Met licht, muziek, monologen, interviews en theater worden hoogtepunten uit Van Lieshouts omvangrijke oeuvre gepresenteerd samen met niet eerder vertoond werk uit zijn nieuwste project CryptoFuturism. Systemen, macht, autarkie, leven en dood zijn de fascinaties van Joep van Lieshout – ideale ingrediënten voor een prikkelende, theatrale show. 

De Rotterdamse impro-band WLDRF, muziektheatergezelschap Club Gewalt, Volkskrant-kunstcriticus Sacha Bronwasser, theaterregisseur Floris van Delft, actrice Belinda van der Stoep, radiomaker Rick Steggerda en architectuurexpert Patrick van der Klooster werken mee aan deze speciale editie. De Vlaamse theatermaker Lucas de Man, bekend van onder meer AvroTros’ Kunstuur, zal de Kunstshow presenteren. Hij betrekt het publiek bij de Kunstshow en prikkelt hen met onverwachte gedachten.

De Grote Kunstshow
De Grote Kunstshow brengt beeldende kunst op een nieuwe manier voor het voetlicht. Tijdens een anderhalf uur durende voorstelling passeren kunstwerken de revue in theatrale acts die verrassen, vermaken, beter doen kijken en tot denken aanzetten. Vorige edities van De Grote Kunstshow waren een groot succes. “Fris, aantrekkelijk en vernieuwend”, kopte de Volkskrant bij de eerste editie in de Stadsschouwburg Amsterdam. De afgelopen jaren vonden Kunstshows plaats in Amsterdam, Den Haag, Haarlem en Leiden, met kunstwerken uit collecties van onder meer het Gemeentemuseum Den Haag, Het Frans Hals Museum|De Hallen en de Lakenhal Leiden. De editie met Atelier Van Lieshout is de eerste waarbij De Grote Kunstshow werken presenteert van één enkele, nog levende kunstenaar.


Voor de hele familie?

De voorstelling om 11.00 uur is een speciale een speciale familie editie, voor kinderen
(en hun ouders) vanaf 8 jaar. Om 14.00 en 16.00 uur zijn twee shows voor volwassenen.

Meer Atelier Van Lieshout

Bezoek tijdens de Art Rotterdam Week ook de tentoonstelling Back to the Future bij AVL Mundo op de Keileweg, geopend van donderdag 8 tot en met zondag 11 februari, 11:00-19:00 (vrijdags tot 21:00).

 
De Grote Kunstshow is een initiatief van cultureel ondernemer Johan Idema, in samenwerking met Theater Rotterdam en met advies van curator Heske ten Cate. Atelier Van Lieshout stelt de kunstwerken beschikbaar, initiatiefnemer Johan Idema is verantwoordelijk voor de presentatie ervan.

De Grote Kunstshow wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, Rotterdam Festivals, Stichting Educatie en Cultuur, Stichting Swart-van Essen en de Erasmusstichting.

Recensies

Ik ga de skyline van Rotterdam veranderen
interview Joep van Lieshout, Nadia Berkelder Algemeen Dagblad, 27-1-2018

Download de hele recensie.
Kunst in het theater, dat is heel wat anders dan in een museum
interview Johan Idema, Karolien Knols Volkskrant, 9-2-2018

Download de hele recensie.

Fotogalerij

Wat vinden andere bezoekers

 • Wat een super manier om naar beeldende kunst te kijken. Deze vorm laat het meer leven en laat je er op een andere manier naar kijken en over denken. Goed concept, goede presentatie en de combinatie met andere disciplines (muziek, toneel, lezing/presentatie) maakte het zeer de moeite waard!

  Mireille 5 dagen geleden geleden

 • Ik vond het erg verrassend en heel goed gepresenteerd! We kenden het werk van Joep wel al, maar deze presentatie gaf het nog meer waarde.

  Marjolein vorige week geleden

 • We kennen het werk van Atelier van Lieshout goed en hebben Joep van dichtbij mee mogen maken. Zijn diversiteit en durf en lak aan conventies zijn zo inspirerend, dat het ons voorgoed heeft veranderd in onze visie op de kunst en het leven. Alle lof voor deze actie in het theater. Hoewel sommige delen wat langdradig zijn, blijken experimenten als deze belangrijk. Een mix van disciplines daagt uit en verrijkt!

  Marianne en Ton vorige week geleden

 • Geen idee wat ik me voor moest stellen van deze show. Ken het werk van van Lieshout goed, maar na deze voorstelling ging het meer leven. Presentatie en vormgeving waren 4 sterren waard.

  Grietje vorige week geleden

 • Erg leuke manier om meer te weten te komen over het werk van Joep van Lieshout. Ik heb er veel van opgestoken, het heeft me aan het denken gezet. Het zelfingenomen en het belerende wat Baijg omschrijft, herken ik niet.

  Marko vorige week geleden

 • Ik ben het deels met Baijg eens, maar hoop dat het voor sommige op die manier ook juist wat luiken heeft geopend. Eerste nummer van de band was wel sterk. Ik had me bij de voorstelling iets totaal anders voorgesteld, maar het was een interessant experiment hoe kunst in het theater gebruikt kan worden. Misschien zou het ook als decor gebruikt kunnen worden en de filosofie achter het werk meer als leidraad in een nieuwe theatershow?

  Willem vorige week geleden

 • Een van zelfingenomen belerendheid overlopende voorstelling die dankzij de presentator en de tekst geen millimeter overhield voor associatieve vrijheid. De film met de kooi die werd vernietigd was mooi maar mislukte ook totaal door de toegevoegde teksten in beeld. Een pijnlijke ervaring.

  Baijg vorige week geleden

 • Een mooi programma, inspirerende "spreekstal meester, fascinerende kunstwerken van Joep van Lieshout en een fantastische band WLDRF

  George Diepenmaat vorige week geleden

Wat vond u van deze voorstelling

Ook interessant