Montaigne Koen De Sutter

vrijdag 12 januari 2018

Een theatermonoloog over de Franse filosoof die niet wist wat hij wist

“Que sais-je?” is de beroemde uitspraak van de zestiende-eeuwse Franse gentleman-filosoof Michel de Montaigne. Tja, wat kan iemand echt zeker weten? In zijn Essais schetste Montaigne een zelfportret van zo’n 1500 pagina’s. In monologen laat hij de lezer zijn pogingen zien om inzicht te krijgen in zijn eigen bestaan, om zo ook meer van de mens te begrijpen.

Koen De Sutter brengt de nietsontziende zoektocht van Montaigne over naar het heden. De tekst is van Alexander Roose, zijn zoon ondersteunt hem op gitaar. Hij denkt na over de grote en de kleine dingen van het leven. Hij praat over zijn pijn en zijn vreugde. Hij hekelt, verwart, bewondert, herinnert zich, twijfelt, is nieuwsgierig en kijkt kritisch naar machthebbers en naar zichzelf. Maar bovenal heeft hij behoefte aan een goed gesprek.

“De zorgvuldigheid waarmee aan de tekst, het spel, de scenografie en het monteren van dit alles geschaafd is, maakt dit tot een stuk dat alleen al in zijn compositie een boodschap uitdraagt van zorgzaamheid voor alles en iedereen, te beginnen bij jezelf.” (Knack Focus*****)

Credits

Spel en vorm Koen De Sutter Beeld Sofie Muller

Fotogalerij

Wat vinden andere bezoekers

  • De premiere van Montaigne door Koen de Sutter heb ik al in maart 2016 in de Brakke Grond in Amsterdam gezien en ga er graag nog een keer naar toe. Aangezien het een sprankelijke en enerverende voorstelling is, die de persoon Montaigne tot leven laat komen in zijn vele facetten Na het volgen van enige colleges o.l.v Prof Frans Jacobs is deze filosoof nog steeds actueel en toepasselijk in de huidige tijd.

    Donald Beck 14 weken geleden geleden

Wat vond u van deze voorstelling

Ook interessant