De wereldverbeteraar Theater Rotterdam: Erik Whien

zaterdag 24 februari 2018

Zaal

TR Witte de With Studio

  • Standaard
    € 17,00
  • TR Pas
    € 14,00
  • Student / Cjp / Ckv
    € 10,00

Thomas Bernhards hartstochtelijke tirade tegen alles

In De wereldverbeteraar zien we een filosoof die teruggetrokken leeft in zijn huis. Ooit heeft hij een wetenschappelijke verhandeling geschreven ter verbetering van de wereld en vandaag ontvangt hij daarvoor een eredoctoraat. De voorbereidingen voor de ceremonie worden getroffen.

Maar het gaat slecht met hem, hij is verbitterd en ook lichamelijk zwaar in verval. De wereldverbeteraar bestaat alleen nog maar in zijn hoofd: daar in de diepte van zijn denken, in een donker ravijn, raast een stroom van woorden en gedachten. Een hartstochtelijke tirade tegen de gehele wereld, de mensheid, de kunst, Zwitserland, de liefde en uiteindelijk zichzelf.

Na de succesvolle voorstellingen Find me a boring stone en Revolutionary Road, brengt regisseur Erik Whien zijn versie van De wereldverbeteraar terug op het toneel. Een herneming van de voorstelling die hij in 2016 bij Toneelschuur Producties maakte en waarvoor acteur Sanne den Hartogh (Van Waveren, De Vloer Op, A’dam – E.V.A.) een Louis d´Or-nominatie ontving.

 

Erik Whien over De wereldverbeteraar

“Bernhard schreef een genadeloos eerlijke studie naar de mens, in het bijzonder de denkende mens. In onze voorstelling proberen we door te dringen tot de kern van het stuk, ontdaan van alle ruis. Geen woonkamer, geen spullen, maar de binnenkant van een hoofd. Elk mens heeft gedachten, in de geest kunnen we oneindig ronddwalen en nadenken. Soms is dat bevrijdend, helpt het bewustzijn ons om niet in alledaagsheid te verdrinken, maar minstens zo vaak slaat ons hoofd op hol, en lopen we vast. De wereldverbeteraar is een weergaloos stuk. Het is ontroerend om te zien hoe deze man steeds dieper wegzakt in zijn eigen woede en zijn onmogelijkheid contact te maken. Eigenlijk beschrijft Bernhard een universele angst van de mens: de angst om alleen te zijn, om alleen achter te blijven.”

 

“Sanne den Hartogh laat u iets groots meemaken. Mis dit niet.” (De Groene Amsterdammer”)

 

Combi met Alida Dors - Speak Up! mogelijk

De Wereldverbeteraar speelt om 21:00 uur in onze locatie TR Witte de With. Eerder die avond speelt Alida Dors daar haar voorstelling Speak up! om 19:00 uur. Bel de kassa voor een interessante korting en maak er een mooie theateravond van met deze 2 voorstellingen. Meer informatie: 010-411 8110 (maandag t/m zaterdag 14:00-17:00 uur)

Credits

Regisseur Erik Whien Spel Sanne den Hartogh Dramaturg Rob Klinkenberg Geluidsontwerp Wessel Schrik Kostuumontwerper Rebekka Wörmann Lichtontwerp Casper Leemhuis Schrijver Thomas Bernhard Scriptadvies Suzan Boogaerdt Vertaler Hans W. Bax Vormgever Julian Maiveld  Scènefotografie Sanne Peper

Fotogalerij

Sanne Peper
Sanne Peper
Sanne Peper
Sanne Peper
Sanne Peper
Sanne Peper
Sanne Peper
Sanne Peper

Wat vinden andere bezoekers

Op dit moment zijn er nog geen reacties geplaatst. Geef als eerste uw mening over deze voorstelling?

Wat vond u van deze voorstelling

Ook interessant