Kruistocht,een voorstelling gebaseerd op dat dikke boek van Thea Beckman over die kinderen die heel ver moeten lopen en die ene jongen in die moderne broek | 14+ Theater Artemis / Trouble Man / St. Marjolijn van Heemstra

wo 6 december 2017 t/m za 9 december 2017

Over het vijanddenken van vroeger en nu

 

Hele generaties groeiden op met Thea Beckmans Kruistocht in spijkerbroek. Ook op de makers maakte het boek een onuitwisbare indruk. Kruistocht. Heilige oorlog. Twintig jaar geleden lagen deze begrippen ver achter ons. Maar sinds elf september lopen wij in onze moderne spijkerbroek nieuwe kruistochten. En wie weet wat de toekomst brengt? Als Beckman haar boek nu had geschreven, wie zou dan haar hoofdpersoon zijn? Een geradicaliseerde jongen uit Amsterdam-West? Het kind van een boze PVV-stemmer? Kruistocht bekijkt Beckmans boek vanuit deze tijd. Een voorstelling over moed, vriendschap, kuddegedrag en de grote strijd tussen Oost en West.

---

Extra: Het laatste woord (zaterdag 9 december)

Na afloop van de voorstelling kun je, onder het genot van een drankje, aanschuiven bij het laatste woord. Samen met andere toeschouwers vertel je wat je hebt gezien en hoe het je heeft geraakt, of juist niet. Het woord is aan jou!

 

Leesplezier

Myrthe is regie assistent van de productie. Ze blogt over wat ze zoal meemaken tijdens het hele proces. Benieuwd naar haar ervaringen? Lees het hier.

 

Theatermaker Sadettin blogt in de Groene Amsterdammer 'In de voetsporen van Thea Beckman'. Lees zijn blogs hier.

 

Net voor de première verscheen dit interview met Marjolijn en Sadettin, over het boek en de voorstelling. Lees het hier.

Credits

Van en met Marjolijn van Heemstra en Sadettin Kirmiziyu Regie Jetse Batelaan

Recensies

Kruistocht is toptheater dat elke leek tot liefhebber maakt.
★★★★★ Cultuurpers - Wijbrand Schaap

Download de hele recensie.
De vurige betogen waaieren alle kanten uit: van racistische agenten tot etnisch profileren bij de glijbaan. Zo zet je tieners aan het denken.
★★★★ Het Parool - Joukje Akveld

Download de hele recensie.
Later als ik groot ben. Daar zijn ze naar op weg. Dat in contrast met die twee ouders die tegen de tijdgeest in proberen iets van het optimisme uit hun jeugd vast te houden in de opvoeding: dat raakt.
★★★★ Theaterkrant.nl - Wendy Lubberding

Download de hele recensie.

Fotogalerij

Kurt van der Elst
Foto: Kurt Van der Elst
Kurt van der Elst
Foto: Kurt Van der Elst
Kurt van der Elst
Foto: Kurt Van der Elst
Kurt van der Elst
Foto: Kurt Van der Elst
Kurt van der Elst
Foto: Kurt Van der Elst

Wat vinden andere bezoekers

Op dit moment zijn er nog geen reacties geplaatst. Geef als eerste uw mening over deze voorstelling?

Wat vond u van deze voorstelling

Ook interessant