Revolutionary Road Theater Rotterdam ism Toneelschuur Producties

wo 6 december 2017 t/m vr 8 december 2017

Hoe breek je uit je eigen leven zonder er zelf aan kapot te gaan?

Het jonge echtpaar Frank en April Wheeler is totaal vastgelopen in hun burgerlijke bestaan in de buitenwijken van een grote stad, waar alles draait om voldoen aan het perfecte plaatje. Terwijl ze hun leven steeds meer beginnen te haten, valt hun huwelijk langzaam uit elkaar.

Misschien moeten ze alles wel achter zich laten: de saaie toneelclub, de vriendschap met Shep en Milly, de opdringerige buurvrouw Helen, de eentonige baan met het goede salaris. Vrij zijn, een nieuw leven beginnen in Parijs. Maar het besluit om een nieuw leven te starten heeft meer gevolgen dan verwacht, niet alleen voor Frank en April, ook voor de mensen om hen heen.

Met zijn indringende gevoel voor psychologie kruipt Richard Yates in de hoofden van verschillende mensen wier innerlijke levens nooit zo aangeharkt zijn als hun gazonnetjes. Het veel geprezen Revolutionary Road fileert de droom van het gelukkige gezinsleven, en is in de ogen van velen een moderne klassieker.

In de toneelbewerking van dit boek spelen acteurs Jacob Derwig, Malou Gorter, Teun Luijkx en Alejandra Theus de bewoners van Revolutionary Road. Een voorstelling over wat je eigenlijk denkt en wat je vervolgens zegt, over wie je zou willen zijn en wie je bent. Over ontsnappen, maar niet aan jezelf kunnen ontkomen.

---
Inleiding (6, 13 en 14 oktober, 6 en 7 december)
19:00-19:30 uur

"If my work has a theme, I suspect it is a simple one: that most human beings are inescapably alone, and therein lies their tragedy."

Richard Yates, “chronicler of dissapointed lives”, maakte in 1961 zijn debuut als schrijver met Revolutionary Road. In de inleiding vertelt Marieke Dijkwel meer over het tragische leven van de schrijver wiens werk nooit de erkenning heeft gekregen waar hij op hoopte. Pas jaren na Yates’ dood werden zijn boeken herontdekt en vertaald. Regisseur Erik Whien las Revolutionary Road enkele jaren geleden en werd direct geraakt door de hartverscheurende eerlijkheid. De inleiding biedt een blik achter de schermen met verhalen over de ontstaansgeschiedenis van de voorstelling, de regie van Erik Whien en de keuzes van bewerker en acteur Jacob Derwig.

 

Erik Whien en Theater Rotterdam

Erik Whien is één van de vaste makers van Theater Rotterdam, het nieuwe stadstheater van Rotterdam. Theater Rotterdam werkt met een open ensemble van makers, spelers, regisseurs en choreografen en leidt de nieuwste generatie theatermakers op. In onze schouwburg presenteren we (inter)nationaal theateraanbod van excellente kwaliteit. Theater Rotterdam staat voor grensverleggend, vaak interdisciplinair theater dat verschil, diversiteit en veelvormigheid wil vieren. Niet opheffen of harmoniseren, maar zien, tonen, en gebruiken. Theater Rotterdam is ontstaan uit de fusie van Ro Theater, Rotterdamse Schouwburg en Productiehuis Rotterdam.

Credits

tekst Richard Yates
bewerking Jacob Derwig
regie Erik Whien
dramaturgie Casper Vandeputte
spel Jacob Derwig, Teun Luijkx, Malou Gorter, Alejandra Theus
decor Marc Warning
licht Casper Leemhuis
kostuums Rebekka Wörmann
vertaler Marijke Emeis
productie Theater Rotterdam, Toneelschuur Producties

Recensies

Knap aan de invoelende regie van Erik Whien is dat de sympathie beurtelings bij hem en bij haar ligt.
★★★★ Volkskrant - Herien Wensink

Download de hele recensie.
Uitblinkende acteurs dragen knappe toneelversie.
★★★★ NRC - Ron Rijghard

Download de hele recensie.
Heldere toneelbewerking van Jacob Derwig.
★★★★ Parool - Sander Janssens

Download de hele recensie.

Fotogalerij

Sanne Peper
Sanne Peper
Sanne Peper
Sanne Peper
Sanne Peper
Sanne Peper
Sanne Peper
Sanne Peper
Sanne Peper
Sanne Peper
Sanne Peper
Sanne Peper
Annaleen Louwes
Annaleen Louwes
Sanne Peper
Sanne Peper
Sanne Peper
Sanne Peper

Wat vinden andere bezoekers

  • Subliem, er is geen ander woord voor.

    Marijke 16 weken geleden geleden

Wat vond u van deze voorstelling

Ook interessant