Superleuk, maar voortaan zonder mij Theater Rotterdam: Wunderbaum

di 12 september 2017 t/m zo 8 oktober 2017

De onbereikbaarheid van de ultieme ontspanning.

Superleuk, maar voortaan zonder mij is de journalistieke neerslag van een zevendaagse cruise in de Caraïben op de MS Nadir. In 1997 publiceerde de Amerikaanse auteur David Foster Wallace zijn essay over onze zelfvernietigende prestatie- en amusementscultuur. Wunderbaum nam het als uitgangspunt voor een grootschalige locatievoorstelling in Rotterdam in de Ferro Dome.

Aan het materiaal van Foster Wallace voegen de acteurs van Wunderbaum hun eigen ervaringen als cruise-entertainers toe. Speciaal voor deze voorstelling gingen ze een week lang aan boord van het mega-cruiseschip AIDAPrima. Op dit schip, dat iedere donderdag aanmeert in Rotterdam, verzorgde de acteursgroep voor 150 Duitse cruisepassagiers een entertainmentprogramma over Angela Merkel en Europa. Superleuk, maar voortaan zonder mij is een voorstelling over onze hang naar totale ontspanning en de onbereikbaarheid daarvan.


Pers

“Subliem theater” ★★★★ Trouw
“Slimme en fascinerende voorstelling” ★★★★ de Volkskrant

“Sterke muziek… snoeiharde erupties van geluid” ★★★★ de Volkskrant

“poëtische beelden” ★★★★ Theaterkrant

Wine Dierickx en Maartje Remmers waren te gast bij NPO Radio 1. Luister hier het interview terug.

 


Extra

Begin je avond goed met een hapje eten bij de foodtruck Esta Loco. En omdat we zulk heerlijk herfstweer hebben staat de truck binnen in de Ferro Dome. Lekker droog en geen wegwaaiende servetjes. Vanaf 19:00 uur ben je welkom.

 

Vier avonden, vier duo’s, vier keer een superleuk programma

Een aantal medewerkers van Theater Rotterdam laat zich tijdens Superleuk, maar voortaan zonder mij van een andere kant zien. In duo’s werken zij aan een programma dat na afloop van de voorstelling gratis te bezoeken is. Blijf nog even hangen, neem nog een drankje en geniet op een van de volgende avonden van een superleuk programma.

 

Zaterdag 23 september – Marlou Stolk en Marieke Dijkwel (educatie)

Met trots presenteren Marlou en Marieke de jongeren die afgelopen jaren meededen aan het Talent Traject of de tweejaarlijkse jongerenperformance. Zij barsten van het talent, zijn arts-in-spe, schrijvers, acteurs, docenten en vormgevers en ze staan te popelen om je te laten zien wat ze allemaal in huis hebben. Te gast zijn o.a.: Nizar el Manouzi, Bram Verhoef, Helena van Houweninge, Esmee Mardjan en Roos van Waveren.

 

Woensdag 27 september –Hajo Doorn (stadsdramaturg)

Hij heeft een enorme afkeer voor all you can eat restaurants. Hij is sinds een half jaar stadsdramaturg bij Theater Rotterdam. En hij presenteert een programma over eten, drinken en mateloos genieten. Te gast zijn o.a.: multi-instrumentalist Harry Merry en kunstenaars Arno Coenen en Iris Roskam.

 

Donderdag 28 september – Katinka Enkhuizen en Walther van den Heuvel (programmering)

Wij zijn de uitzwaaiers/de thuisblijvers. Wij gaan nooit mee op cruise. Hebben we geluk of pech? Te gast zijn o.a.: Rotterdamse rapvrouw D-Luzion en striptekenares Maaike Hartjes.

 

Woensdag 4 oktober –Bobbi Vlaspolder en Carmen Dries (medewerkers publieksservice)

Superleuk al dat ontspannen op zo'n cruise, maar hoe ontspan je nu echt? De medewerkers Publieksservice wijzen je graag de weg naar ultieme ontspanning.
Te gast zijn: Karolina Kuklinska, Melanta Heuijmans, Dirk van den Brand, Joeri van Spijk, Naomi Veldwijk, Charissa Schuttevaar, Fabiënne Meulenhoff en Gijsbert van der Wilt.
---

 

Praktische informatie

Ferro Dome, Keileweg 25, 3029 BR Rotterdam

Klik hier voor de routeplanner en hier voor Google Maps

Beperkt toegankelijk voor invaliden.

Kledingadvies
Omdat de herfst in alle hevigheid heeft toegeslagen raden we aan om je dikke wintertrui uit de kast te halen. 
   

We zijn er-pas


Voordelig naar alle voorstellingen in de openingsmaand!
Van 7 september tot 7 oktober 2017 maak je kennis met Theater Rotterdam, met onze makers en de diversiteit van onze programmering. Koop een pas voor €30,00 per persoon en bezoek alle voorstellingen in de openingsmaand voor €10,00.
Koop een We zijn er-pas.

 

Credits

Van en met Walter Bart, Wine Dierickx, Matijs Jansen, Maartje Remmers Vormgeving en licht Maarten van Otterdijk Muziek Jens Bouttery Video Arjen Klerkx Fotografie en film Jan Dirk van der Burg Grafisch ontwerp decor Mario Debaene Kostuumadvies Erik Bosman, Karin van der Leeuw Taalcoach en vertaler Burkhard Körner Vertaler Iannis Goerlandt Techniek Rick Gobée, Siemen van der Werf Producent Wunderbaum Coproducent Theater der Welt Mede mogelijk gemaakt door Norma Fonds Naar het gelijknamige boek van de Amerikaanse auteur David Foster Wallace

Recensies

Wunderbaums uitgekiende dosering van ernst en luim, aangevuld met vaak poëtische beelden en teksten maakt moralisme amusant.
★★★★ Theaterkrant.nl - Pieter Rings

Download de hele recensie.
Aan de oppervlakte lijkt het een geinige parodie op de toeristenindustrie, vol all-inclusief amusement op een varend hotel. Maar Superleuk is een fascinerende, slim gemaakte en tamelijk serieuze montagevoorstelling met het cruiseschip als vertrek- en eindpunt.
★★★★ De Volkskrant - Hein Janssen

Download de hele recensie.
'Superleuk, maar voortaan zonder mij' is een bizarre voorstelling geworden, even saai, hilarisch, tenenkrommend en treurig als de cruise-ervaring geweest moet zijn.
★★★★ Trouw - Sara van der Kooi

Download de hele recensie.

Fotogalerij

Jan Dirk van der Burg
Jan Dirk van der Burg
Foto Kerstin Behrendt
Foto Kerstin Behrendt
Foto Kerstin Behrendt
Foto Kerstin Behrendt
Foto Karin Jonkers
Foto Karin Jonkers
Foto Karin Jonkers
Foto Karin Jonkers
Foto Karin Jonkers
Foto Karin Jonkers
Jan Dirk van der Burg
Jan Dirk van der Burg

Wat vinden andere bezoekers

 • Komisch en ook ontroerend. Goede acteurs. Originele muzikant op 'scheepshoorns'. Zijn nu - als Hagenees!- fan geworden van Wunderbaum.

  WIM 19 weken geleden geleden

 • Voor het eerst dat ik een voorstelling van Wunderbaum bezocht en voor herhaling vatbaar. De entree alleen was al echt op z'n ,,cruisesiaans''. Zeer goede muzikant ook.

  Harry 19 weken geleden geleden

 • Jan 19 weken geleden geleden

 • Fantastische voorstelling op een bijzondere locatie!

  Petra 20 weken geleden geleden

 • P.s. we gaan toch weer een cruise maken ( maar niet op de Aida)

  Frans Weisglas 20 weken geleden geleden

 • Superleuk was superleuk en meer dan dat

  Frans Weisglas 20 weken geleden geleden

 • Leuk stuk, maar locatie is van het niveau "voortaan zonder mij".

  Arie 20 weken geleden geleden

 • Ongemakkelijk door het oordeel over 'de gewone, normale Nederlander' (om Rutte III te citeren). Het ongemak hef je niet op door een kauwgum kauwende proleet-op-hakken diepzinnige (..) uitspraken over de werkelijkheid te laten doen. Misschien een volgende voorstelling over de dromen van die 'gewone, normale' mensen? Ze liggen daar zo vredig aan dek.

  Gerben 20 weken geleden geleden

 • Hele leuke voorstelling en zo goed gespeeld. De muziek subliem!!

  Vera 20 weken geleden geleden

 • Het idee om ooit eens een cruise te gaan maken kan voorgoed naar de prullenmand. Mooie voorstelling, die alle kanten van de cruise fijntjes aangeeft, prachtig ondersteund door magnifieke foto's en lekkere muziek. Bedankt.

  Mar 20 weken geleden geleden

 • Uitslagen: Tragiek -Ironie 3-1

  Baijg 20 weken geleden geleden

 • Ooit in een ver verleden een cruise gedaan. Dit was een feest der herkenning. De titel zeer treffend. Een humoristische kijk op een vakantie op zo'n schip, maar ook kritisch naar het personeel en hun omstandigheden. Ik heb erg genoten.

  Ron 20 weken geleden geleden

 • Kritisch, hilarisch, gebalanceerd, soms wat ongemakkelijk. Dat het schuurt is prima; dat verlegt je grens. Mooie avond.

  Lydia 20 weken geleden geleden

 • Leuke voorstelling.

  Gabi Putzmann 20 weken geleden geleden

 • Hele leuke voorstelling. Met humor en kritisch. Fijne muziek. En een fantastisch decor.

  Suzette 20 weken geleden geleden

 • Een heerlijke voorstelling, met veel humor, goede muziek en ook kritisch

  F.dejager20 weken geleden geleden

 • Bij vlagen hilarisch. Treffend hoe vakantie dan een sleur kan zijn. Goede muziek: de mixer!! Maar ik puzzel nog steeds op het einde. Ik vond telkens die teksten iets te veel van het goede. Maar dat ben ik.

  Anja Berkelaar 20 weken geleden geleden

 • Prachtige voorstelling

  E. Lagendijk 20 weken geleden geleden

 • Ik was vooral zeer onder de indruk van de geweldige muzikale set die er stond en het geluid wat eruit kwam. Pauken gebruik je niet zomaar en een mondorgel is nog gekker! Super muzikant ook die er op speelde. Locatie en theatergroep waren oke.

  Zovoyd20 weken geleden geleden

 • Tranen gelachen! Heerlijke voorstelling! Doe mij nog meer van zulke avonden!

  Gerdien 20 weken geleden geleden

 • Het was weer geweldig.

  Ariette 21 weken geleden geleden

 • Het was leuk, niet superleuk. De muziek was fijn om naar te luisteren en te kijken. Het experiment van entertainment op een echte cruise boeide me meer dan het citeren uit het boek.

  Vincent 22 weken geleden geleden

 • Een mooie voorstelling, lekker ironisch en heb er erg van genoten. Uitstekend acteerwerk en geweldige muziek!

  Anja 22 weken geleden geleden

 • Geweldig

  Mieke 22 weken geleden geleden

 • Goede voorstelling, mooie metafoor voor onze huidige samenleving. Knap hoe de 'gelaagdheid' van de crew werden neergezet. Prima geacteerd met voor mij de juiste hoeveelheid lol. Petje af voor de drummer!!

  Annelies 22 weken geleden geleden

 • Superleuk, maar voortaan zonder mij kreeg als uitspraak een wrange bijsmaak en ik draag het door mij gekochte t-shirt met gemengde gevoelens. Ik miste de typische Wunderbaumreflectie, de dubbel bodem, een ironische/ sarcastische/cynische gelaagdheid. De voorstelling blijft overeind dankzij het geweldige acteertalent, de aankleding en de locatie. Superleuk, maar voortaan weer meer dubbele bodems graag!

  Miriam 22 weken geleden geleden

 • Jammer dat Wunderbaum hun eigen compliciteit niet durfde te bevragen. In hoeverre waren zij niet zelf bezig binnen een amusementscultuur? Bovendien werd er wel erg veel voorgelezen uit DFW, waardoor het geheel op mij meer overkwam als overkwam als een leesadvies ("wij hebben dit boekje gelezen en we vonden het superleuk") dan een interessante interpretatie van een geschreven werk. De zelfreflectie en zelfspot die DFW zo eigen is kwam overigens ook nauwlijks in de voorstelling terug, waardoor het geheel een beetje een faux-verheven toontje kreeg, zo van: wij zijn met z'n allen toch wel even iets intellectueler dan dat kuddevolk op de AIDA. Bovendien voelde ik me ongemakkelijk bij het feit dat AIDA-gasten compleet herkenbaar in beeld kwamen en er ook niet bepaald fijn mee wegkwamen. Het begin was onbedoeld het veelzeggendst: een introductietje over de schrijver DFW moest het publiek wat context geven, maar Wunderbaum durfde dat niet onironisch en onomwonden te doen, maar het moest in de vorm van een knipogerig, dommig spreekbeurtje. DFW zou gehuiverd hebben. De muziek was wel verdomd goed.

  Frits 22 weken geleden geleden

 • Volstrekt amusement met een nostalgische, soms tragische ondertoon bv wanneer het over de Filippijnse werknemers gaat. Begeesterde acteurs, van wie het plezier afspat. Iets dat wellicht wat minder is bij professionele cruise medewerkers. De voorstelling maakt niet begerig naar een cruisereis maar doet wel uitzien naar de volgende voorstelling van Wunderbaum.

  Hans 22 weken geleden geleden

 • Volstrekt amusement met een nostalgische, soms tragische ondertoon. Begeesterde auteurs, van wie het plezier afspat. Iets dat wellicht niet voor ieder cruise medewerker geldt. De voorstelling maakt niet begerig naar een cruisereis maar doet wel uitzien naar de volgende voorstelling van Wunderbaum.

  Hans 22 weken geleden geleden

 • Verrassend. wij hebben genoten. goede drummer.

  Gal 22 weken geleden geleden

 • Het was een originele voorstelling, Hele mooie effecten met achtergrond projectie . Ik vond het acteren uitstekend en musicaal innovatief maar de voorstelling was ook een beetje prententieus om een boek ten tonele te brengen waar cruisegangers worden neer gezet alles alle mensen die op zoek zijn naar inhoudsloze amusement en ledigeheid.

  Kitty van der Staay 22 weken geleden geleden

 • Genoten en heel herkenbaar(ex stuurman ss Rotterdam) Drummer prima. Meer satire, die voor het oprapen moet hebben gelegen, zou de voorstelling hilarische en komische hebben gemaakt.

  Willem 22 weken geleden geleden

 • Wauw,wat een drummer! Ik heb genoten van de voorstelling , mooi en goede acts, zang en dans met de ludieke projecties van de bootbewoners op de achtergrond die het een geheel maken. Fraai samengevoegd en origineel. Jammer dat er even een lange tijd in het engels wordt gesproken. De toiletvoorziening zou ik willen mijden.

  Ans 22 weken geleden geleden

 • De voorstelling was verrassend. Voor het grootste deel erg goed. De entree was spannend en geestig. Wine Diericks springt eruit als groot talent. De muziek was goed. Decor, ook bij de entree imposant. Minpuntjes: Gebruik van het boek, m.n. door Maartje Remmers. Theater moet niet vertellen, maar laten zien en ervaren. Vraag bij de foto's: de mensen worden te kijk gezet en dit zorgt voor leedvermaak; is dit ethisch verantwoord?

  Hadewich 22 weken geleden geleden

 • Superleuk!

  Froukje 22 weken geleden geleden

 • Wij vonden het een erg goede voorstelling, origineel en goed gespeeld. Onze kinderen zijn al geruime tijd groot fan van Wunderbaum en nu we er geweest zijn, moeten we beamen dat de acteurs fantastisch zijn. Vernieuwend, grappig, muzikaal en ontroerend!

  M.nebel 22 weken geleden geleden

 • Fantastisch!!!!! Wat een entertainment! Enorm gelachen, me enorm ongemakkelijk gevoeld, enorme herkenbaarheid, enorm toffe locatie met prachtig decor, enorm goede acteurs! Geweldig!!

  Thara 22 weken geleden geleden

Wat vond u van deze voorstelling

Ook interessant