Zvizdal Berlin / Het Zuidelijk Toneel

woensdag 6 september 2017

Documentair theater over twee eenzame overlevers van Tsjernobyl.

Op 26 april 1986 mislukte een kernproef en de ontplofte de reactor, vlakbij de grens tussen Oekraïne en Rusland. Het leven van de mensen in en rond de stad Pripyat is plotseling drastisch veranderd. De mensen van zo’n negentig steden en dorpen in een straal van dertig kilometer rond de reactor worden geëvacueerd. Ze zullen nooit meer in hun huizen terugkeren.

Pétro en Nadia, geboren en getogen in Zvizdal, weigeren de evacuatie. Ze blijven in hun spookdorp wonen. Alle bekenden zijn weg, alleen hun geplunderde huizen herinneren aan het verleden.

Pétro en Nadia, allebei dik in de tachtig, houden stand in de besmette zone en de zelfgekozen eenzaamheid. Zonder stromend water, elektriciteit, telefoon of post. Een verhaal van armoede, hoop en liefde tussen het permanente stralingsgevaar.

Vier jaar lang reisde Berlin twee keer per jaar naar Tsjernobyl om een tijd met Pétro en Nadia door te brengen. Ze interviewden hen voor de camera en volgden hun leven. Hoe hielden ze zich onder die jarenlange afzondering? Wat moet er gebeuren als er een van hen overlijdt? Er is bijgeloof, wodka en kiespijn, een stokoud paard en een uitgemergelde koe. Er wordt gevloekt en gezongen. Het is twintig kilometer wandelen naar de winkel. Zvizdal was een hoogtepunt van het afgelopen seizoen.

Credits

Concept Bart Baele, Yves Degryse en Cathy Blisson Vormgeving Manu Siebens, Ina Peeters en Berlin Interviews Yves Degryse, Cathy Blisson Camera en montage Bart Baele, Geert De Vleesschauwer Met Nadia en Pétro Opanassovitch Lubenoc

Fotogalerij

Berlin
Berlin
Berlin
Berlin
Berlin
Berlin
Berlin
Berlin
Berlin
Berlin
Berlin
Berlin

Wat vinden andere bezoekers

Op dit moment zijn er nog geen reacties geplaatst. Geef als eerste uw mening over deze voorstelling?

Wat vond u van deze voorstelling

Ook interessant