Hedda Gabler Theater Utrecht

vrijdag 21 april 2017

Karina Smulders en Guy Clemens in dit moderne kostuumdrama.

"Ik wil één keer in mijn leven de macht hebben een mensenleven te maken of te breken."

Na zijn geroemde Nora neemt regisseur Thibaud Delpeut van Theater Utrecht nu Hedda Gabler van Henrik Ibsen ter hand, met Karina Smulders in de titelrol. Deze klassieker van meer dan honderd jaar oud wordt gespeeld in historische kostuums. Tegelijkertijd schetst Delpeut in zijn kenmerkende felrealistische en filmische stijl een intens, ontroerend en alarmerend portret van deze tijd: een maatschappij in de wurggreep van narcisme. Een nieuwe grote zaal-voorstelling van Theater Utrecht met in de cast behalve Karina Smulders en Guy Clemens ook Peter Blok, José Kuijpers, Reinout Bussemaker, Astrid van Eck en Anne-Chris Schulting.

In Delpeuts regie wordt Hedda Gabler niet gedreven door verveling maar door de intense drang een leven te leiden dat echt is en de moeite waard en door de diepe pijn en verwarring van iemand die haar weg niet vinden kan.

Synopsis
Na een maandenlange huwelijksreis nemen Hedda (Karina Smulders) en haar kersverse echtgenoot, de academicus Jurgen Tesman (Guy Clemens), intrek in hun tot in de puntjes ingerichte villa. Tesman staat op het punt professor te worden en Hedda is klaar voor een leven in de high society. De komst van Lövborg (Reinout Bussemaker), Tesmans grote concurrent en Hedda's voormalig minnaar, gooit roet in het eten. Tesmans academische en financiële toekomst staat opeens op losse schroeven.

Hedda is intelligent en ad rem maar haar enige talent is volgens haar om zich 'dood te vervelen'. En ze is door haar vader, Generaal Gabler, opgevoed met Spartaanse waarden en een mannelijke erecode. Het is misschien wel daarom dat alles in haar leven zich vertaalt in strijd: Met haar echtgenoot Jurgen en zijn Tante Juul (José Kuijpers) die Hedda willen inkapselen in een gezapig burgermansbestaan. Met huisvriend Brack (Peter Blok) die in het verstandshuwelijk kansen ziet voor een driehoeksrelatie. En met schoolvriendin Thea (Astrid van Eck) strijdt ze om de ziel van Eilert Lövborg, de enige man waar ze ooit verliefd op was. Het is een oorlog op alle fronten die zelfs een generaalsdochter niet winnen kan. Uit lijfsbehoud begint ze een gruwelijk spel van verleiding, manipulatie en destructie.

---

Theatrale inleiding
19:15-20:00 uur

Theater Utrecht strijkt neer op de MBO Theaterschool en maakt in de week van 18-21 april een eigen presentatie op basis van Hedda Gabler. Deze presentatie is gratis toegankelijk voor publiek en te zien in het decor van de voorstelling. Aansluitend vertelt Joris van der Meer (dramaturg) meer over de achtergronden bij de voorstelling. 

 

Plus inleiding een uur voor aanvang voorstelling

Credits

Tekst: Henrik Ibsen
Regie en muziek: Thibaud Delpeut
Spel: Karina Smulders, Reinout Bussemaker, Peter Blok, Guy Clemens, Astrid van Eck, José Kuijpers en Anne-Chris Schulting
Dramaturgie: Joris van der Meer
Scenografie: Roel van Berckelaer
Kostuumontwerp: Wojciech Dziedzic
Ontwerp kap en grime: Carolina Leenders
Castingadviezen: Hans Kemna
Foto: Jeroen Hofman

Recensies

Deze nieuwe Hedda Gabler moet het hebben van de titelheldin, en van haar geweldige vertolker.
*** Volkskrant - Hein Janssen

Download de hele recensie.
Zonder grote theatrale gebaren of kunstmatige modernisering: taal en spel mogen simpelweg schitteren.
**** NRC - Herien Wensink

Download de hele recensie.
... het is werkelijk subliem: terwijl de anderen om haar heen blijven hangen in hun schrik, maakt Karina Smulders met haar subtiele, onderhuids kokende toneelspel Hedda’s reactie even invoelbaar als afschuwwekkend.
***** Theaterkrant - Sara van der Kooi

Download de hele recensie.

Fotogalerij

Jeroen Hofman
Jeroen Hofman

Wat vinden andere bezoekers

  • Indrukwekkende voorstelling met uitstekende acteerprestaties. Karina Smulders was geweldig.

    Bierman2 34 weken geleden geleden

Wat vond u van deze voorstelling

Ook interessant