The Future of Sex Wunderbaum, met Arnon Grunberg

vr 16 december 2016 t/m za 17 december 2016

“En terwijl we steeds vaker onze touch screens strelen, verleren we het strelen van onze geliefden.” Byung-Chul Han

Acteursgroep Wunderbaum onderzoekt, samen met schrijver Arnon Grunberg en regisseur Johan Simons, de toekomst van seks. Terwijl digitale liefdeslevens en seksrobots aan terrein winnen, blijkt dat wij mensen steeds minder fysiek contact met elkaar hebben. Zijn we aan het uitsterven? Wunderbaum en Grunberg schreven samen een tekst waarin de personages eenzaam maar ook zelfbewust de afgrond inkijken. The Future of Sex is een voorstelling over onthechting, bevrediging en verlangen.

Toelichting

The National Survey of Sexual Attitudes and Lifestyles - een Brits onderzoek uit 2014 - stelt dat in de meest welvarende landen ter wereld tegenwoordig minder seks bedreven wordt dan een aantal decennia geleden. Ondanks de alomtegenwoordigheid ervan in reclame en media, vindt ‘het’ binnen onze liefdesrelaties steeds minder plaats. Neukten we in de jaren ’90 nog vijf of zes keer per maand, tegenwoordig komen we gemiddeld niet veel verder dan een keer of vier, drie.

Uitsterven als utopie

Bovenstaande gedachtegang vormt de basis voor de fictieve wereld die geschetst wordt in The Future of Sex. De voorstelling portretteert het verval van een cultuur. Deze neergang is niet alleen maar bedreigend of deerniswekkend; in de beste religieuze en revolutionaire tradities wordt het verval omarmd als het zaadje van een nieuw tijdperk.

In de toekomst van seks – de seks van de laatste mensen – kijken de personages eenzaam en zelfbewust in de afgrond: zelfopheffing als ambitie, uitsterven als utopie. Uiteraard zijn er wegkwijnende exemplaren die de heimelijke wens koesteren dat uit hun eigen as een nieuwe mens zal verrijzen. Sommigen klampen zich vast aan technologie. Anderen vestigen hun hoop op vruchtbare, viriele vluchtelingen. De migrant is niet altijd blij met deze rol: ‘Ik ben jullie seksslaaf niet.’

De tekst van deze voorstelling is tot stand gekomen in voortdurende wisselwerking tussen Arnon Grunberg en de acteurs van Wunderbaum. The Future of Sex vormt tevens onderdeel van Wunderbaums vierjarige project The New Forest. De grote maatschappelijke transformaties die de groep in dit project onderzoekt, worden ditmaal teruggevoerd op het meest elementaire werktuig van de mens: ons eenzame, hunkerende lichaam.
 

Met op 16 en 17 december Arnon Grunberg.

 

Credits

Van en met Wunderbaum en Arnon Grunberg Componist, muzikant Simon Lenski Tekst Arnon Grunberg Eindregie Johan Simons Koor Theaterkoor Dario Fo Bijrol Mayu Ayala Koeman Decor Maarten van Otterdijk Dramaturgie Tobias Kokkelmans Coproductie Holland Festival, Rotterdamse Schouwburg


Recensies

Het sombere toekomstbeeld dat Wunderbaum schetst van een kunstmatige, kale en vooral eenzame seksualiteit zet aan het denken.
**** Theaterkrant - Mieke Zijlmans

Download de hele recensie.
Twee uur lang ongemeen boeiend, mede dankzij de goede acteurs. En goddank zit er weinig bloot in.
**** Volkskrant - Hein Janssen

Download de hele recensie.
Grunbergs sekstoekomst: grappig en grimmig
**** Het Parool - Simon van den Berg

Download de hele recensie.

Fotogalerij

foto: Fred Debrock
foto: Fred Debrock

Wat vinden andere bezoekers

  • Zag de voorstelling in Amsterdam #thefutureofsex #Wunderbaum #Hollandfestval De samenwerking met Arnon Grunberg resulteerde in een verrassende, spannende voorstelling, die desondanks geheel en al de Wunderbaum signatuur droeg. Prachtige enscenering, Arnon als beschouwer en commentator midden op het podium waar verschillende personages hun verhaal deden. Erica en Henry onvergetelijk wat mij betreft, net als Sophie. Schurend tegen de grenzen van de sexualiteit, grappig en tot nadenken stemmend. Wunderbaum in topvorm. #gaatdatzien #aanrader Donderdag 15 september voor de tweede keer erheen!

    Patricia 70 weken geleden geleden

Wat vond u van deze voorstelling

Ook interessant