Bosch dreams Theatre Republique Kopenhagen & The 7 Fingers

dinsdag 18 oktober 2016

De beelden van Jheronimus Bosch komen tot leven in moderne circustaal.

Boudewijn de Groot bezong ‘het circus Jeroen Bosch’ al: een lange stoet van vuurrode duiveltjes, wandelende vissen, dieren met een trechter op hun kop, een schaar en een vingerhoed, wellustige jonkvrouwen en noem maar op. Les Sept Doigts de la Main/7 Fingers laat deze liederlijke optocht tot leven komen in een show vol wonderlijke acts, verschijningen en verdwijningen. Bosch dreams beleeft zijn wereldpremière in Den Bosch, in het Jheronimus Boschjaar 2016.

Het Canadese gezelschap behoort tot de voorhoede van le nouveau cirque, dat niet gericht is op een demonstratie van acrobatische toeren en handige trucs op hoog niveau, maar om theater, dans, muziek, sfeer en poëzie. Poëtisch zijn de voorstellingen van 7 Fingers zeker, met pure dans naast circustechnieken als de Russische balk, de Chinese paal, jongleren en tumbling. Die toeren passen uitstekend bij de surrealistische verbeeldingswereld van Bosch.

De groep werd in 2002 opgericht in het Montréal, het mekka van le nouveau cirque; ook Cirque du Soleil is daar ontstaan. Anders dan deze ‘grote broer’, die nog altijd in een grote tent optreedt, heeft Les Sept Doigts De La Main het theater gekozen als speelplek voor een choreografisch circus op menselijke schaal.

Tip: bezoek ook het Circusstadfestival in mei.

Recensies

De Deens-Canadese circusvoorstelling mixt de psychedelische invloed van het oeuvre van Bosch tot een bedwelmend schouwspel.
**** De Volkskrant - Annette Embrechts

Download de hele recensie.
Alle moderne techniek wordt ingezet om het onmogelijke mogelijk te maken
***** Theaterkrant - Henri Drost

Download de hele recensie.

Fotogalerij

foto: Per Morten Abrahamsen
foto: Per Morten Abrahamsen
foto: Per Morten Abrahamsen
foto: Per Morten Abrahamsen
foto: Per Morten Abrahamsen
foto: Per Morten Abrahamsen
foto: Per Morten Abrahamsen

Wat vinden andere bezoekers

 • Ik vond de voorstelling wel mooi , maar niet erg spectaculair Misschien omdat we er iets te ver vanaf zaten op het 2e balcon.

  Wilhelmina 59 weken geleden geleden

 • Wow! Simpelweg wow! Dit was de beste show in jaren. Alles greep in elkaar en alles werkte. Ik kan je van alles vertellen over het verhaal, maar dat moet je gewoon gezien hebben. Het geheel onderzoekt de drie vragen van de kunst van Bosch' dagen: wat is Goed? Wat is Kwaad? En als belangrijkste Wat is Eeuwig? In de loop van het stuk vind je dat die drie in elkaar overlopen en samen aan jou, de toeschouwer, vragen om jouw antwoord. Wat ze met de muziek deden was bijna magie, zeker in combinatie met licht, geluid en actie op het podium. Ik zou dit gerust nog drie keer kunnen zien en nog nieuwe dingen zien. Voor mij voelde het als de eerste keer dat je de Dreaming Jewels van Sturgeon leest of een boek van Robin Hobb binnenstapt. Er ligt een complete afgeronde en uitgedachte wereld op je te wachten om ontdekt en veroverd te worden. Wat ik sterk vond is het gebruik van zwakke momenten en personages om de kracht van het onderwerp te onderstrepen. Nu waar is dat oude boek met Bosch prenten en waar zijn mijn Doors albums?

  I Mansour 60 weken geleden geleden

 • Een hele mooie voorstelling waarin animatie en toneel naadloos in elkaar overgingen.

  Bernice 60 weken geleden geleden

 • Bellisimo, intimo, esecncial

  Carolina 60 weken geleden geleden

 • Op de animaties na, die goed gedaan waren, werd ik niet gegrepen door de voorstelling. De terugkerende act van die professor was van een bedroevend niveau schooltoneel. De circusacts hadden wel enige charme ook omdat ze niet zo perfect (lees ook steriel) zijn als die van Cirque Soleil. Ik hoorde in de wandelgangen veel goeds over de voorstelling, gelukkig.

  Vincent 60 weken geleden geleden

 • Indrukwekkende beelden, vooral in de lucht, die ik over lang nog zal herinneren. Wij zijn wel de eerste generatie mensen ooit die zoiets kan zien; het samengaan van technische beelden en live performance. Tijdens de voorstelling bleven wij als publiek stiller als ik had verwacht. (Had meer circus-sfeer verwacht) En ik vond opvallend dat het zo uitverkocht was en er toch zoo veel lege plekken waren?

  Hans de B 61 weken geleden geleden

Wat vond u van deze voorstelling

Ook interessant