Foto: Leo van Velzen

Courage

Conny Janssen Danst
za 18 jun - zo 10 jul

Dans en live muziek in de voormalige gashouder in het Rotterdamse Vierhavensgebied

UPDATE 5 JUL De voorstellingen en de diners zijn allemaal uitverkocht! Er wordt op de dag van de voorstelling op locatie (in de Ferro) een wachtlijst aangelegd. Hiervoor kan niet gereserveerd worden. Op do 7jul, vr 8jul, za 9jul kun je vanaf 18:00 op locatie een wachtnummer komen halen. Op zo 10jul kun je vanaf 14:00 op locatie een wachtnummer halen. Let op: het kan zijn dat je pas 5 minuten voor aanvang voorstelling hoort of je binnenkomt. Hou er rekening mee dat dit misschien niet lukt!

Deze zomer zet Conny Janssen Danst een poëtische en vervreemdende wereld neer op een rauwe, industriële locatie. Janssens lang gekoesterde wens om met haar dansgezelschap de Ferro te bespelen wordt hierbij eindelijk werkelijkheid. Het imposante gebouw, met een indrukwekkende omvang van 3.000² dat tot 1967 dienst heeft gedaan als gashouder spreekt met zijn historie tot ieders verbeelding. De locatievoorstelling is deze zomer te zien in de periode van 16 juni t/m 10 juli 2016. Daarnaast is er een levendig randprogramma met live muziek en een diner op locatie. Kaartverkoop via de Rotterdamse Schouwburg.

Nieuw avontuur
In de immens ronde ruimte van de Ferro, waar geen begin en geen einde is, zien we dertien dansers en de eigenzinnige muzikante Maartje Teussink. Zij bevinden zich in een arena, omsloten door het publiek, als in een magische cirkel. De personages lijken buiten de wereld te staan, alsof zij een eigen gemeenschap vormen. Met eigen codes en rituelen. Het is een fantasievolle wereld waarin de naïviteit en verwondering van de dansers de handelingen op het toneel lijken te sturen. Teussink componeert voor de locatievoorstelling nieuwe muziek, een soundtrack variërend van klassieke opera tot popsongs.

“Deze voorstelling gaat over de kracht van de verbeelding, de rijkdom aan fantasie zoals kinderen die nog hebben. Over het transformeren van het onbekende naar iets vertrouwds, waarbij een kale vlakte wordt omgetoverd tot leefbare grond.” - Conny Janssen

De afgelopen twee decennia was Janssens werk te zien in het theater. Daarnaast heeft zij een grote reputatie opgebouwd met het creëren van bijzondere voorstellingen op locatie in Rotterdam en daarbuiten, zoals in de Onderzeebootloods (2014), de RET Tramremise in Hillegersberg (2012), op het dak van de Hofbogen (2010) en de Van Nelle Ontwerpfabriek (2007). Dagblad Trouw waardeerde MIRROR MIRROR (2014) in de Onderzeebootloods met vijf sterren en schreef “Emotionele, intuïtieve dans in een karkas van staal en beton [...] Wat een mooie, troostrijke voorstelling.”
 
Over Conny Janssen
Conny Janssen presenteert pure dans die is ingekleurd met een menselijke touch. Janssen kiest ook nu voor dansers met een uitgesproken karakter die op het toneel staan als mensen van vlees en bloed. Breekbaar, strijdbaar en gepassioneerd. Motto van de choreograaf: in een wereld die steeds harder en onmenselijker wordt, moeten we ruimte maken voor persoonlijke, breekbare verhalen.

Dans, live muziek en diner op locatie
De locatievoorstelling wordt in alle opzichten een totaalbelevenis met dans, live muziek en randprogrammering. Net als voorgaande jaren kan er voorafgaand aan de voorstelling op locatie gedineerd worden. Wees er snel bij want het aantal plaatsen in het restaurant is beperkt. Diverse avonden zijn al volgeboekt. Het diner wordt verzorgd door De Sodaclub. Het is een 3 gangenkeuze menu; vegetarisch, vlees of vis. Zijn er dieetwensen, dan kunt u deze mailen naar info@desodaclub.nl

 
------

OVER CONNY JANSSEN DANST
Conny Janssen Danst is gevestigd in Rotterdam en is sinds 1992 een van de meest toonaangevende moderne dansgezelschappen in Nederland. Het werk van artistiek leider Conny Janssen staat breed bekend om de sterk fysieke en theatrale kracht van de dansers en de verrassende diversiteit van haar voorstellingen, waarin altijd de dans centraal staat. Door verbindingen aan te gaan met kunstenaars en instellingen uit de wereld van fotografie, film, architectuur, theater en muziek, plaatst Conny Janssen haar dans in een breder perspectief. Het werk van Conny Janssen werd veelvuldig onderscheiden en is te zien op nationale en internationale festivals. Daarnaast is Conny Janssen Danst een broedplaats voor jong talent. Zowel jonge dansers als jonge dansmakers krijgen de kans zich binnen de professionele omgeving van het gezelschap te ontwikkelen. Het gezelschap is hiermee een belangrijke ambassadeur van de moderne dans.

OVER MAARTJE TEUSSINK
Maartje Teussink is een multi-instrumentalist, componist en vocalist. Haar muziek kan omschreven worden als lyrisch en alternatief. Teussink creëert muzikale sferen en soundscapes waarbij zij de grenzen en de combinatie van verschillende muzikale invloeden onderzoekt. Voor de locatievoorstelling componeert zij nieuwe muziek, een soundtrack variërend van klassieke opera tot popsongs. www.maartjeteussink.nl

OVER DE LOCATIE
Het Ferro terrein kent een rijke historie en is industrieel erfgoed. Het terrein op de hoek van de Keilehaven en de Benjamin Franklinstraat valt op door de aanwezigheid van zijn grote lichtblauwe gashouder. Rondom de gashouder staan diverse opslaghallen, fabrieksinstallaties en kantoorruimtes. In een verder verleden, rond 1930, werd de gashouder gebruikt voor de opslag van gas. Een groot gedeelte van Rotterdam werd voorzien van gas dat in deze gashouder was opgeslagen. Toen de gasfabriek gesloten werd, werd er in de fabriek emaille geproduceerd. Daarna kwam het terrein in handen van het Amerikaanse chemieconcern Ferro, waar het terrein zijn huidige naam aan te danken heeft. Ferro produceerde op deze locatie verven en lakken. Inmiddels heeft Ferro zijn productielijn naar Spanje verhuist, en is het terrein door de gemeente Rotterdam aangewezen als een gebied waar nieuwe invulling aan gegeven mag worden. Bij de nieuwe invulling zal op een creatieve manier gebruik gemaakt worden van het karakter van het terrein.

RANDPROGRAMMA
Bekijk voorafgaand aan de voorstelling kunst in de Ferro. En iET geeft vanaf een uur voor Courage een preview concert.
Ook na afloop is de bar nog een tijdje geopend. Blijf gerust voor een drankje! Vaak zijn er nog extra optredens en gesprekken.
Kijk hier wat er voor en na jouw voorstellingsbezoek te beleven valt.

  

BEREIKBAARHEID COURAGE IN DE FERRO

ADRES
De entree tot het Ferro terrein ligt aan Van Helmontstraat 20 | 3029 AB Rotterdam. Dit is aan het einde van de Van Helmontstraat, op de hoek met de Benjamin Franklinstraat.

OPENBAAR VERVOER
RET Metrostation (lijn A, B & C) & Tramhalte (lijn 4, 8, 21, 23, 24) MARCONIPLEIN
Vanaf hier is het 9 minuten lopen naar de Ferro.
Plan je OV trip via www.ret.nl of www.9292ov.nl

WATERTAXI 
Aanlegplaats KEILEHAVEN. Vanaf hier is het 3 minuten lopen naar de Ferro.
Diverse opstapplaatsen in Rotterdam.
Voorbeeld: Vanaf de Erasmusbrug (Willemskade) is het 8 minuten varen naar de Keilehaven.
Plan je boottrip op www.watertaxirotterdam.nl

AUTO
Het is helaas niet mogelijk direct op het Ferro terrein te parkeren, maar in de omgeving is voldoende parkeergelegenheid. Behalve voor invaliden is het wel mogelijk te parkeren op het Ferro terrein.
Let op, in de omgeving van de Ferro geldt afhankelijk van het tijdstip betaald parkeren. Controleer de borden of bekijk meer info op: www.rotterdam.nl/parkeren

DINER aanvullende informatie

Op veel speeldata van COURAGE is het diner in het pop-up restaurant al vol gereserveerd. Mis gegrepen? En wilt u toch voor aanvang van COURAGE in de omgeving van de Ferro een hapje eten? Dan tippen wij een tafeltje bij: Uit je eigen stad. Een stadsboerderij met restaurant, producten rechtstreeks van het land op je bord! Op 9 minuten loopafstand van de Ferro www.uitjeeigenstad.nl

Team

Choreografie Conny Janssen Dans Adi Amit, Davide Bellotta, Christiaan De Donder, Patrick Di Quirico (stage),
Yoko Ono Haveman (stage), Yanaika Holle, Martijn Kappers, Milang Lie, Meeuw Lew, Courtney Robertson (stage), Mitchell-Lee van Rooi, Mariko, Shimoda, Remy Tilburg, Tuan Tran Compositie & live uitvoering Maartje Teussink Toneelbeeld Thomas Rupert Lichtontwerp Remko van Wely en Marc Heinz Kostuums: Babette van den Berg Dramaturgie Judith Wendel Repetitor Michael Jahoda